‘De architect is een vakman, je kunt niet zonder’

Kunstenares Evelyn Jansen heeft enkele jaren terug samen met haar man aan de Wijnstraat in Dordrecht een klassiek herenhuis laten bouwen. Het huis bestaat uit vier verdiepingen, heeft een oppervlakte van ca. 335 m2.

 

Namen: Evelyn Jansen en Ward de Vin
Soort woning: Rijwoning, 335 m2 inclusief inpandige garage
Locatie: Wijnstraat, Dordrecht
Bouwjaar: 2003
Aard van het project Nieuwbouw met architect

 


Aan de Wijnstraat in Dordrecht, midden in de oude binnenstad, staan vijf moderne nieuwbouwhuizen. “Ze zijn gebouwd als een klassiek herenhuis,” vertelt kunstenares Evelyn Jansen, “maar ze zijn tegelijkertijd aangepast aan de moderne tijd en aan onze persoonlijke wensen. Dat heeft de architect echt heel goed gedaan.”

Zelfbouw was niet het eerste waar Jansen aan dacht toen ze op zoek ging naar een ander huis, maar helemaal onbekend was het voor haar ook niet. “Mijn ouders hebben in Zuid-Limburg een vrijstaand huis gebouwd. Dat is een heel eigenwijs huis geworden. Het heeft bijvoorbeeld twee woonkamers: eentje voor de ouders en eentje voor de kinderen. Dat heeft mijn vader samen met een bevriend architect zo ontworpen.”


Bouwen in de binnenstad

Bouwen op een kavel in de historische binnenstad brengt bepaalde beperkingen met zich mee en de woning van Jansen is daarop geen uitzondering. De voor- en achtergevel stonden bijvoorbeeld al vast en er moest een inpandige garage worden gerealiseerd. “Die hadden we graag aan de voorkant geplaatst, maar dat mocht niet, omdat de ingang dan aan een doorgaande straat zou liggen en we het verkeer te veel zouden ophouden.” Ook had Jansen de plafonds op de derde en vierde verdieping liever wat hoger gemaakt, maar dan zou de totale hoogte van het pand het maximum overschrijden.

Maar ondanks deze beperkingen was er alle gelegenheid om hun eigen droomhuis te realiseren. “Mijn man en ik waren op zoek naar een woning met werkruimte aan huis, een logeerkamer en een parkeerplaats of garage. Dat is hier allemaal gelukt.”

Jansen benadrukt dat dat de verdienste is van de architect. “Hij heeft zich uitgebreid verdiept in onze wensen. Hij vroeg ons bijvoorbeeld wat voor huis we wilden, wat we belangrijk vonden en hoe we de toekomst voor ons zagen. Het is belangrijk om daar van tevoren goed over na te denken.”

 

‘De architect bewaakt de kwaliteit van het huis.’

 

Eén van de lastigste keuzes in het ontwerpproces vond Jansen de plaatsing van de keuken. “In het oorspronkelijke ontwerp zat die op de eerste verdieping, maar wij wilden hem graag op de tweede woonlaag plaatsen, omdat daar ook het terras zat.” Het nadeel daarvan was echter dat je je boodschappen niet één, maar twee trappen omhoog moest sjouwen. “Uiteindelijk hebben we hem toch boven gebouwd en ik ben er heel blij mee. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.”

Behalve dat de architect Jansen en haar man heeft geholpen om hun eigen huis vorm te geven, heeft hij ook tijdens de bouw een belangrijke rol gespeeld. “Een aannemer heeft als doel zo snel en goedkoop mogelijk bouwen. Dus wanneer een bepaald onderdeel lastig te verkrijgen is, stelt hij een alternatief voor. Maar de architect houdt hem bij de les en bewaakt de kwaliteit. Daarvoor is veel specifieke kennis vereist; als leek is dat bijna niet te doen. Kun jij het verschil zien tussen duurzaam hardhout en andere houtsoorten?”


Aannemer failliet

Bovendien had Jansen de pech dat hun aannemer failliet ging. “Dat is de nachtmerrie van elke zelfbouwer. Het heeft ons veel geld gekost en de oplevering was ruim een half jaar later dan gepland.” De architect nam het op zich om een nieuwe aannemer te zoeken en opnieuw te onderhandelen over de prijs waardoor de huizen uiteindelijk toch afgebouwd konden worden.

Ondanks deze tegenslag is Jansen ontzettend enthousiast over zelfbouw. “Het is het leukste wat je kunt doen. Het is natuurlijk heel spannend, maar je bent constructief bezig en het biedt je de gelegenheid om je eigen specifieke woonwensen te realiseren.” Daarnaast ontmoet je gelijkgestemde mensen. “Ik heb het idee dat mensen die voor zelfbouw kiezen over het algemeen moediger, avontuurlijker en zelfstandiger zijn.” Tot slot geeft zelfbouw volgens Jansen ‘een gevoel van zelfbeschikking’. “Met zelfbouw kun je laten zien wie je bent. Dat is heel bijzonder.”

 

‘Zelfbouw is het leukste wat je kan doen.’