'Een bruisende sportgelegenheid waar iedereen welkom is'

Een jaar geleden kwam Jason Bonam het initiatief Dordtse Ruimte tegen op internet. Hij zag hierin de kans om een Calisthenics park te creëren.'' Een Calisthenics park draagt bij aan de gezondheid, de samenhang en veiligheid in de buurt'', zegt Jason.


- door Soraya Koopman -

Acht jaar geleden kwam hij in aanraking met de sport. ''Ik zie het nu als mijn missie om iedereen kennis te laten maken met de sport, het park is hiervoor de perfecte gelegenheid''.

Calisthenics, wat is dat?
Jason is al jaren enthousiast over Calisthenics. Maar wat is Calisthenics nou eigenlijk? Calisthenics is een vorm van fitness waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt als weerstand. Het is een manier om op een creatieve wijze je lichaam fit en sterker te maken, vet te verbranden en spieren op te bouwen. Je kunt Calisthenics beoefenen met basistoestellen zoals: de gelijke brug, het enterrek, de rekstok, opdrukstangen en buikspierbankjes. "Het draait niet alleen om de sport, het is ook een lifestyle van sporten en gezond leven, waarbij wij als atleten niet roken en ook geen alcohol of drugs gebruiken'', zegt Jason. Een Calisthenics park is de perfecte locatie om de sport te beoefenen. Je kunt deze sport namelijk het beste buiten beoefenen. Je hebt hier immers alle vrijheid en je kunt gaan wanneer je wilt.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat Jason een park in Dordrecht opent. In 2012 opende hij het eerste officiële Calisthenics park van Nederland. ''De locatie in Sterrenburg werd als succes omarmd in de wijk'', zegt Jason. Op dit moment is hij druk bezig met de locatie in het Leerpark. Hij ziet het als missie om de sport uit te dragen en anderen te helpen een Calisthenics park in hun woonplaats te realiseren. ''Wat mij betreft komt er in elke wijk een park om mensen te stimuleren meer te sporten''.

Het Leerpark
Jason volgt zelf de opleiding Sport en Bewegen op het Leerpark. ''Het lijkt mij geweldig om in de pauze, in een vrij uurtje of na schooltijd lekker te trainen met andere studenten'', zegt Jason. De gemeente stelde de locatie op het Leerpark via de website www.dordtseruimte.nl beschikbaar voor een sociaal initiatief. Jason zag dit, greep zijn kans en diende een plan in dat enthousiast werd ontvangen door de gemeente. Op dit moment werkt Jason samen met Stadsbeheer, gebruikers van het Leerpark, Irma Zanders en met hulp van het thuisfront aan de uitvoering van zijn plannen. ''Het Leerpark is een locatie die mij aanspreekt. Er zijn dagelijks veel scholieren aanwezig die op deze manier kennis kunnen maken met de sport Calisthenics''.

 

"Prachtig initatief"
''Dordtse Ruimte is een prachtig initiatief om bewoners in de stad te stimuleren een eigen project in samenwerking met de gemeente te starten,'' aldus Jason. Volgens hem zorgt Dordtse Ruimte ervoor dat bewoners uit de stad een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving en daarnaast de kans krijgen om iets moois te creëren samen met andere Dordtenaren.
Jason is druk bezig met de voorbereidingen voor de grote opening die medio mei zal plaatsvinden. Op dit moment bekijkt hij samen met Stadsbeheer waar de toestellen in het Leerpark geplaatst worden. ''Mijn ultieme droom is om een goed uitgerust Calisthenics park met voldoende trainmogelijkheden te creëren waar gebruikers van het Leerpark optimaal gebruik van kunnen maken''.

Wil je informatie of heb je vragen? Neem contact op.