‘Blij dat we voor zelfbouw hebben gekozen’

‘Blij dat we voor zelfbouw hebben gekozen’

Nancy de Jong en Martijn van Someren woonden tot voor kort in Stadspolder. “We wilden graag verhuizen naar het centrum en het liefst een nieuw huis. De bouwlocatie op Stadswerven bood zowel een mooie plek bij het water als nieuwbouw.” De twee gingen voor een OCW-woning, maar kregen zin om zelf te gaan bouwen toen ze de enthousiaste verhalen hoorden van hun vrienden en zelfbouwers Vincent en Heidy Klous.

Ze reserveerden een kavel en daarna ging het snel. Binnen 3 maanden verkochten ze hun huis in Stadspolder. Nancy en Martijn wonen nu tijdelijk in een huurwoning aan de Spuiboulevard in Dordrecht.

 

Modern industrieel

Ze volgden de zelfbouwcursus die de gemeente aanbood. “Heel nuttig, we hebben veel nieuwe termen geleerd.” Ze namen het Dordtse architectenbureau Lugten Malschaert in de arm om hun droomhuis vorm te geven. “Het is een modern, industrieel ontwerp geworden waarin veel staal is verwerkt”. De gevel wordt opgetrokken uit donkergrijze baksteen.

Architect Jeroen Markusse spreekt van ‘een eigentijdse weergave van een klassiek grachtenpand’. Hij legt uit: “Naar boven toe worden de gevelopeningen steeds smaller. Ter hoogte van de verdiepingsvloeren zijn stalen profielen bedacht waardoor de gevel een heel heldere structuur krijgt: baksteen kolommen die stalen balken dragen, met daartussen slanke aluminium kozijnen. Deze woning is weliswaar een van de kleinere in de rij, maar hij echt gaan opvallen door de heldere opzet, mooie steen en zorgvuldige detaillering.”

 

Ontwerp goedgekeurd

Het ontwerp is al in de Welstandscommissie geweest. “Het is in één keer goedgekeurd. Er hoefde niets aangepast te worden”, vertellen Nancy en Martijn.

Ze hebben gekozen voor een indeling met een woonkeuken op de begane grond. Daar is ook de slaapkamer van de 18e-jarige dochter Maxime gesitueerd. Op de eerste verdieping is de woonkamer. “Zo kunnen we volop genieten van het uitzicht op het water”. Op de tweede verdieping zijn de andere slaapkamers (waaronder die van zoontje Kaj) en de badkamer te vinden. Een dakterras maakt het ontwerp compleet.

“We zijn blij dat we erin zijn gestapt. We zijn met een leuke groep zelfbouwers. Het is fijn dat je ervaringen en kennis met elkaar kunt delen en dat je door samen te werken voordelen kunt behalen.”

Naar verwachting gaat in maart 2015 de eerste paal voor de zelfbouwwoningen de grond in. “We hopen stilletjes dat we er voor het eind van volgend jaar wonen.”