Kluswoningen en historische kraan op Stadswerven

Kluswoningen en historische kraan op Stadswerven

De historische kraan die mogelijk een plekje krijgt op Stadswerven staat nu nog in Hendrik-Ido-Ambacht. Hij is na de oorlog als onderdeel van de Marshallhulp aan Nederland geschonken. Met de kraan krijgt Stadswerven naast de Biesboschhal, de kraanbaan en de scheepshelling nóg een herinnering aan het industriële verleden.

De woningen op de hoek van de Merwedestraat en de Papendrechtsestraat (foto) wil de gemeente aanbieden als kluswoningen. 

 

Aanpassingen plan

De kraan en de kluswoningen zijn enkele van de wijzigingen in het stedebouwkundig plan Stadswerven die het college van burgemeester en wethouders voorstelt aan de gemeenteraad. Andere aanpassingen zijn: woonwagens aan de Papendrechtsestraat en woningen in plaats van kantoren. De aanpassingen hebben vooral te maken met de economische crisis en de keuzes die de gemeenteraad eerder heeft gemaakt: grootschalige kantorenbouw is niet meer aan de orde, voor woningbouw ligt het accent op Stadswerven. Aan de rivier is nog ruimte voor een nieuw woontoren van circa 10 verdiepingen.
De verhuizing van de woonwagens van de Lijnbaan naar de Papendrechtsestraat is een verbetering uit het oogpunt van veiligheid: op de Lijnbaan staan ze te dicht bij elkaar.


Wervenpark
Het college wil ook het Wervenpark anders vormgeven dan eerst de bedoeling was. Het Wervenpark is de groene zone in de wijk. Zo komt er geen kostbare brug en ontsluitingsweg over de betonnen liggers van de scheepshelling. Het college wil de aanleg van het park wel naar voren halen, omdat het bij de entree van de wijk ligt.

 

Eerste paal

Op 3 december gaat de eerste paal de grond in voor de eerste woningen op Stadswerven. Het gaat om het startsein voor de bouw van de woningen van projectontwikkelaar OCW. Begin 2015 volgt naar verwachting de eerste paal voor de zelfbouwwoningen.