'Ons huis grijpt op een moderne manier terug op het verleden'

'Ons huis grijpt op een moderne manier terug op het verleden'

Cor en Letty woonden ooit in een kusbuswoning van Blom in Rotterdam. Toen er kinderen kwamen, vestigden ze zich - ruim twintig jaar geleden - in de Dordtse wijk Sterrenburg. Nu die uit huis zijn, wil het stel naar de binnenstad. "We kregen een tip over de verkoop van de kavels. Ik ben rond gaan rijden en zag op een gegeven moment zoveel activiteit bij DordtYart dat ik snel mijn klapstoeltje heb neergezet. Dat was op donderdag. Binnen een tot twee uur waren er tien mensen in de rij. Mijn nieuwe buurman was nummer twee", vertelt Cor.

 

Zelfbouwcursus
Als eersten tekenden Cor en Letty de zaterdagochtend daarop het reserveringsformulier. Ze verzekerden zich van kavel 2, een tussenwoning van 6,50 meter breed. "Dan gaat het pas echt beginnen. We hadden ons nog niet zo in zelfbouw verdiept. Gelukkig konden we de zelfbouwcursus volgen. Daar hebben we veel van opgestoken. Het was ook fijn om vanaf het begin één aanspreekpunt bij de gemeente te hebben", zegt Cor wijzend op Vest-projectleider Rob Koppelaar.

Ze namen architectenbureau Lugten Malschaert in de arm voor het ontwerp. Dat ontwierp een eigentijdse woning, maar wel een met allerlei knipogen naar het verleden van Dordrecht. "De architect heeft erg goed gekeken naar de huizen in de omgeving. Zo wordt het huis opgetrokken uit dezelfde steen als het huisje van het Dordrechts Museum aan de overkant. Op de begane grond komen twee ronde ramen die doen denken aan gebouw De Holland." Op een veiling van De Holland kocht het stel het naambordje van de Vest.

 

Voordeur als kunstwerk

Heel bijzonder is de voordeur, die precies in het midden is gesitueerd. "Het wordt een glazen deur met daarop in metaal het silhouet van twee mensen die elkaar aankijken. Het is een ontwerp van Dordtse kunstenaar Rein Dool." Het silhouet keert ook terug in de ijzeren Franse balkons aan voor- en achterkant.

"Het was de wens van de gemeente om meer levendigheid in de straat te krijgen. Daarom zijn er op de eerste verdieping openslaande ramen. Hier zijn onze huiskamer en woonkeuken." De Welstandscommissie adviseerde het ontwerp op een paar details aan te passen (o.a. de ramen). Het is intussen helemaal goedgekeurd.

De afgelopen tijd heeft het Dordtse stel zich gebogen over de verwarming. "We hebben gekozen voor een systeem met een hybride luchtwarmtepomp en voor zonnepanelen."
Voor 1 januari hopen de zelfbouwers hun aanvraag voor de omgevingsvergunning in te dienen. Naar verwachting kan de bouw dan in april beginnen. Er zijn nog wat bijzondere omstandigheden die van invloed kunnen zijn op het proces. Zo moeten er voorzieningen komen voor de aangetroffen vleermuizen op de locatie en komt er ook nog een nader onderzoek naar de oude stadsmuur onder de toekomstige voorgevel.

 

Levensbestendig bouwen

Het was eigenlijk de bedoeling van Cor en Letty om kleiner te gaan wonen. "Dat is niet helemaal gelukt", moet Letty erkennen. "We krijgen veel ruimte. We gaan levensbestendig bouwen. In dit huis willen we heel lang blijven wonen. Een van de slaapkamers komt op de begane grond. Zo lang we die niet zelf nodig hebben, wordt het een gastenkamer. We zijn van plan een bed & breakfast te beginnen. Voor cultuurliefhebbers zitten we natuurlijk op een uitgelezen plek".