Winnend ontwerp Prins Clausbrug bekend

Winnend ontwerp Prins Clausbrug bekend

De 120 meter lange Prins Clausbrug biedt fietsers en voetgangers een verbinding tussen de nieuwe wijk Stadswerven en de binnenstad van Dordrecht.

 

Twee rondes

De prijsvraag voor het ontwerpen van een brug voor Stadswerven bestond uit twee rondes. In de eerste ronde werden 127 visies ingediend. De jury selecteerde 5 visies uit de 127 inzendingen. De 5 geselecteerde visies zijn uitgewerkt.

In mei werden de 5 ontwerpen getoond tijdens een expositie in DordtYart. Bezoekers van de tentoonstelling in DordtYart konden hun reactie geven. Veel geïnteresseerde bewoners en andere belangstellenden zijn langs geweest bij de expositie en er zijn bijna 300 reacties ingeleverd. Bij de beoordeling van de plannen heeft de jury ook deze reacties betrokken.

 

Bekendmaking

De bekendmaking van het winnende ontwerp volgde na de toelichting op de beoordeling van de 5 inzendingen uit de tweede ronde door juryvoorzitter prof.ir. Jan Brouwer. Het ontwerp van René van Zuuk werd uitgeroepen als winnaar. Op de tweede plaats eindigde 'de driehoek' van Ney & Partners en derde werd ‘Rijk in beleving, iconisch in zijn eenvoud’ van Powerhouse Company.

Wethouder Piet Sleeking maakte de winnaar bekend. Hij noemt de brug van groot belang. „De brug is niet alleen een functionele verbinding, maar bepaalt straks ook het gezicht op Dordrecht. Ik denk dat het winnende ontwerp goed aan die eis voldoet."

Hoe nu verder
Met het winnende ontwerpteam René van Zuuk Architekten maakt de gemeente afspraken over het verder uitwerken van het ontwerp tot een voorlopig ontwerp. Als alle volgens planning verloopt is het voorlopig ontwerp eind 2015, begin 2016 gereed. In 2016 vindt de aanbesteding plaats, zodat begin 2017 gestart kan worden met de aanleg van de brug. De verwachting is dat de brug in 2018 gereed is.

De gemeente start vol vertrouwen het vervolgproces met René van Zuuk Architekten.Mochten er toch redenen zijn om niet samen verder te gaan, dan wordt Ney & Partners, nummer 2 van de prijsvraag, als volgende partij benaderd voor het vervolgproces.

Foto: Wethouder Pieter Sleeking heft het glas met de winnende ontwerpers (Foto Ronald van den Heerik).