Uniek zelfbouwproject: Wonen op het water in historisch Dordrecht

Dordrecht start op 25 oktober 2014 met de uitgifte van vijf kavels voor waterwoningen. De prijzen variëren van € 140.720,- tot € 153.200,- inclusief ligplaats voor een bootje. De gemeente neemt alle kosten voor de aanleg van de steiger en de aansluitingen voor het ponton voor haar rekening.

Het is voor het eerst in Nederland dat er woningen worden gebouwd die onder invloed staan van eb en vloed. “Een mooiere plek om op het water te wonen, is nauwelijks denkbaar. Drijvend wonen precies zoals jij dat wilt. Dit is echt een mooie kans”, zegt wethouder Rinette Reynvaan, portefeuillehouder zelfbouw.


Culturele trekpleisters
De kavels maken deel uit van de nieuwe wijk Stadswerven, een wijk in opbouw in het nieuwe culturele hart van Dordrecht. In de nabijheid zijn tal van culturele trekpleisters te vinden zoals de Villa Augustus, het tot muziekpodium omgebouwd Energiehuis, het Dordrechts Museum en de onlangs gerestaureerde Schouwburg Kunstmin. Aan de overkant van Stadswerven start binnenkort de bouw van een bioscoop. Op de fiets ben je in vijf minuten in Nationaal Park De Biesbosch met zijn grillige kreken en bijzondere flora en fauna.


In verlengde van de binnenstad
Stadswerven ligt in het verlengde van de historische binnenstad. Een voetgangers- en fietsbrug verbindt de wijk straks direct met het centrum. De waterbus die vlakbij aanlegt, brengt reizigers snel van en naar Rotterdam.

De nieuwe wijk verrijst op de plek waar eens de scheepvaartindustrie hoogtij vierde. Aan die periode herinnert nog de Biesboschhal, die nu aan de kunstenaars van DordtYart onderdak biedt. Ook de kraanbaan ligt er nog. Die wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming. Kortom, Stadswerven wordt zeker geen alledaagse wijk.


Zelfbouw
De waterwoningen vallen in de categorie ‘zelfbouw’. Er is voor elke kavel een paspoort opgesteld dat aangeeft wat er mogelijk is en waarmee zelfbouwers rekening moeten houden. De paspoorten zijn te downloaden op www.dordtseruimte.nl Deze website geeft uitgebreid informatie over zelfbouw in Dordrecht.

Grenzend aan de locatie voor de waterwoningen verwezenlijken 16 zelfbouwers hun droomhuis. Niet ver daar vandaan bouwt projectontwikkelaar OCW binnenkort de eerste woningen. Het bouwrijp maken begint dit najaar.


Informatieavonden

De uitgifte van de kavels voor de waterwoningen start op zaterdag 25 oktober om 9.00 uur bij DordtYart volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Op 22 september en 13 oktober zijn er informatieavonden voor geïnteresseerden. Via www.dordtseruimte.nl kunnen bezoekers zich aanmelden.

Wil je informatie of heb je vragen? Neem contact op.