In 9 stappen naar je droomhuis

Om je droomhuis te (laten) bouwen in Dordrecht moet je een aantal stappen zetten. We hebben ze op een rij gezet. Ook in het Handboek Zelfbouw kun je informatie vinden die belangrijk is wanneer je zelf je huis wilt bouwen.

 

Stap 1. Check je mogelijkheden

Zet je woonwensen op een rij en bekijk met een hypotheekadviseur of dit ook financieel haalbaar is. De websites zelfbouwinnederland.nl en watkostbouwen.nl kunnen je helpen op het gebied van onder meer inspiratie, kosten, duurzaamheid, adviseurs en locaties.

 

Stap 2. Reserveer een kavel

Heb je je mogelijkheden verkend en een geschikte locatie in beeld? Dan kun je bij de projectleider van de zelfbouwlocatie die je op het oog hebt een kavel reserveren. Na reservering heb je een vastgestelde periode de tijd om met een verklaring van een hypotheekverstrekker te laten zien dat je financieringsmogelijkheden in orde zijn. De reservering geeft je het alleenrecht op de kavel. Meer hierover kan je vinden in de verkoopvoorwaarden van het project op deze website.


Stap 3. Zet je reservering om in een optie

Ben je zeker van je zaak, dan kun je de reservering omzetten in een optie. De optieperiode gebruik je om met een architect de plannen voor je droomwoning uit te werken om daarna uiteindelijk de koopovereenkomst te sluiten. Voor de optie op de kavel is een aanbetaling nodig. Dit bedrag verrekent de gemeente bij aankoop van de kavel met de koopprijs.


Stap 4. En nu ontwerpen

Na de optie kun je met een architect de ideeën voor je huis uitwerken in een voorlopig ontwerp. Deze toetst het ontwerp aan de regels. Na goedkeuring maak je met de architect een definitief ontwerp. De welstandscommissie beoordeelt het ontwerp.
Tip: deel het conceptontwerp eerst met de commissie in een voorbespreking. Adviezen kun je dan nog laten verwerken in het definitieve ontwerp

 

Stap 5. Teken de koopovereenkomst

Tijdens de optieperiode (zie verkoopvoorwaarden van het project voor de gestelde termijn) onderteken je de koopovereenkomst. Hierbij geldt een aanbetaling van de koopsom.
Ook dit bedrag wordt bij aankoop van de kavel verrekend met de koopprijs.

 

Stap 6. Vraag een omgevingsvergunning aan

Is je ontwerp definitief? Dan kun je een aanvraag doen voor een ‘omgevingsvergunning bouw’ bij het omgevingsloket. De architect werkt het definitief ontwerp uit tot een uitvoeringsplan waarmee je opdracht kunt geven aan een aannemer in een aannemingsovereenkomst. Je kunt dit gelijktijdig doen met de vergunningaanvraag.


Stap 7. Denk aan een aannemingsovereenkomst
Voor banken is een aannemingsovereenkomst vaak een voorwaarde voor verstrekking van een hypotheek. Deze overeenkomst bevat afspraken tussen koper en projectontwikkelaar en/of aannemer over financiën, bouw, garantie- en waarborg en ontbindende voorwaarden. Let hierbij op de geldigheidsduur van de offerte van de bank en je planning.


Stap 8. Neem de grond in ontvangst

Na de koopovereenkomst en verleende omgevingsvergunning kan de koopakte bij de notaris officieel passeren waardoor de kavel jouw eigendom wordt. De gemeente levert de grond ‘bouwrijp’ op.


Stap 9. Start de bouw van je eigen huis
Als de vergunning in orde is, de contracten met de aannemer zijn getekend en de overdracht bij de notaris is geweest kun je beginnen met de bouw. Deze moet uiterlijk zes maanden na het verlenen van de omgevingsvergunning starten. De oplevering moet binnen twee jaar plaatsvinden. Veel plezier met het huis van je dromen!

Downloads